Co ciekawego na Morawach?

mikulovOdwiedziliśmy niedawno Morawy, niestety jedynie na kilka dni. Choć i tak nie byliśmy w stanie spróbować wszystkiego, na co mieliśmy ochotę, to spośród morza ryzlinków, veltlinskych, traminerów i palav wyłowiliśmy dwie butelki, o których warto, jak nam się wydaje, wspomnieć.

DSC05213Tramín červený 2013 od Georgiosa Iliasa z miejscowości Pavlov (region Mikulovski) to półwytrawne wino, w którym udało się uniknąć tej słodkiej ulepkowatości, która sprawia, że duża część morwskich win półwytrawnych i z późnego zbiou smakuje jak nalweka lipy z miodem. Tu mamy stabilny, kwasowy kręgosłup, na którym opierają się zwiewny i w żadnym razie perfumowany kwiatowy bukiet i cytrusowy oraz egzotyczny owoc. Bardzo przyjemne i bardzo, jak na czeskiego traminera, eleganckie i bezpretensjonalne wino.

DSC05371Ryzlink Vlassky 2013 od Vinarstvi Kern z Brezi koło Mikułowa to wino wytrawne o delikatnym, cytrusowym nosie. W ustach jest świeże, wyraźnie kwasowe, jabłkowe i cytrusowe z zauważalną goryczką. Lekkie i rześkie wino do codziennego picia w ciepłe dni.

1 comments
  1. tom said:

    Fajnie byłoby wiedzieć , gdzie to cudo można u nas dostać; inne też.

Dodaj komentarz